Φαρών 147 Καλαμάτα Μεσσηνίας, 24100
My Cart
0.00
Το “κλικ” της ημέρας!

Η εφεύρεση και ο εφευρέτης της  Τεχνολογίας κατεψυγμένων τροφίμων

Ο Κλάρενς Μπέρντσαϊ μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Όμως, η ιστορία της μεγάλης του ιδέας δεν ξεκίνησε εκεί. Για την ακρίβεια, ανυπομονούσε να φύγει από εκεί. Ο Μπέρντσαϊ είχε επιδείξει μια ακόρεστη επιστημονική περιέργεια. Επίσης, έναν εκκεντρικό χαρακτήρα. Τέλος, δίψα για περιπέτεια.

IMAGE DESCRIPTIONΣτα εικοσιένα του, έγινε βιολόγος στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών. Μελετούσε τον πληθυσμό των ζώων στα σύνορα της Αμερικής. Κρατούσε ημερολόγιο τότε. Είναι σαφές, αν το διαβάσουμε τώρα, πως δεν ενδιαφερόταν μόνο για την επιστημονική μελέτη των ζώων. Είχε εμμονή με το να τα τρώει κιόλας. Όσο πιο περίεργο, τόσο το καλύτερο. Να, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Την Κυριακή το βράδυ, φάγαμε κουκουβάγια. Ακούγεται νόστιμο; Ήταν, όπως κι αν ακούγεται». Συνεχίζει να απαριθμεί ό,τι έφαγε, όσο έλειπε. Έναν κάστορα, ένα γεράκι, τρωκτικά, κροταλία, σκαντζόχοιρο χιμπατζή, ασβό και καταλήγει σε κάτι που αποκαλεί «πιάτο της αντίστασης», ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που έφαγε: Λύγκα μαριναρισμένο με τσέρι.

Το 1916, ο Μπέρντσαϊ πήγε τη γυναίκα και το γιο του στο Λαμπραντόρ, μια απομακρυσμένη και άγρια περιοχή στα υποαρκτικά του Καναδά. Θα ήταν σοκαριστικό. Αρχικά, έπρεπε να σε σύρουν εκεί μανιασμένα σκυλιά. Μετακόμισαν σε ένα περιβάλλον με πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες. Ήταν μια περιπέτεια όμως, που θα του άλλαζε τη ζωή, τις ζωές όλων για πάντα.

Φανταζόμαστε, πως οι εφευρέσεις γίνονται σε γκαράζ ή εργαστήρια και σίγουρα όχι σε ένα αρκτικό περιβάλλον με δυνατό άνεμο και χιόνι που να σε χτυπάνε στο πρόσωπο. Δυσκολεύεσαι ακόμα και να μιλήσεις, πόσο μάλλον να σκεφτείς κάτι έξυπνο. Παρόλα αυτά, η ακρότητα του μέρους έχει μεγάλη σημασία, γιατί στον παγωμένο χειμώνα του Καναδά ο Μπέρντσαϊ είχε μια έκλαμψη της ιδέας που άλλαξε τον κόσμο μας. Ως συνήθως, η νέα του ιδέα αφορούσε το φαγητό.

Ο Μπέρντσαϊ ήταν σε μια περιοχή, όπου δεν υπήρχε δίκτυο τροφοδοσίας ούτε καταστήματα ούτε κτηνοτρόφοι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ήταν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ό,τι έτρωγαν εδώ το χειμώνα είχε διατηρηθεί. Δεν υπήρχε κάτι φρέσκο. Φανταστείτε να πρέπει να τρέφεστε με παστό κρέας όλο το χειμώνα.

Όπως και ο Τζον Γκόρι, ο Μπέρντσαϊ παρακινήθηκε από βασικές ανθρώπινες ανησυχίες. Απλά ήθελε να θρέψει την οικογένειά του με υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα. Εμπνεύστηκε γαστρονομικά από τους γηγενείς Ινουίτ του Λαμπραντόρ.

Ψαρεύοντας με τους Ινουίτ ανοίγοντας τρύπες στον πάγο, ο Μπέρντσαϊ παρατήρησε ότι εκμεταλλεύονταν τον καιρό. Κατέψυχαν τα ψάρια έξω, έτσι ώστε να συντηρούνται.

Τα ψάρια βγαίνουν σε θερμοκρασία -20 oC ή -30 oC. Αν αφήσεις το ψάρι στην άκρη, μέσα σε μία ώρα θα είναι κατεψυγμένο.

Σκάβουμε τρύπες και τα αφήνουμε στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Εκεί αποθηκεύονται τα αποθέματα ψαριών και κρέατος.

Jerri Thrasher, γυναίκα Ινουίτ.

Άρα, είναι απίστευτο, αλλά εδώ και χιλιάδες χρόνια υπάρχουν κατεψυγμένα τρόφιμα, που οι ντόπιοι έχουν μάθει πώς πρέπει να συντηρούνται.

Για τον Μπέρντσαϊ ήταν μια αποκάλυψη. Φρέσκα ψάρια, παγωμένα στον αέρα της Αρκτικής μπορούσαν να διατηρηθούν για εβδομάδες ή και μήνες. Μόλις ξεπαγώνονταν και τρώγονταν, ήταν ακόμα πεντανόστιμα.

Αναρωτήθηκε αν η κατάψυξη βοηθούσε στη διατήρηση και άλλων τροφίμων. Οπότε, πειραματίστηκε με λαχανικά. Άρχισε να παρατηρεί ένα μοτίβο. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, στα βάθη του χειμώνα ήταν πιο νόστιμα όταν ξεπάγωναν, από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Η πιο αργή ψύξη δημιουργεί μεγαλύτερους κρυστάλλους πάγου, που καταστρέφουν την κυτταρική δομή των τροφίμων. Ο Μπέρντσαϊ κατάλαβε κάτι, που οι Ινουίτ ήξεραν ενστικτωδώς για χιλιάδες χρόνια: Αν θέλεις να έχεις φρέσκα κατεψυγμένα τρόφιμα, πρέπει να δημιουργούνται όσο το δυνατόν μικρότεροι κρύσταλλοι, άρα χρειάζεσαι την ταχύτερη κατάψυξη.

Κάπου εδώ, θα υποθέτετε ίσως, πως η ιδέα του Μπέρντσαϊ μας χάρισε την πολυτέλεια της κατάψυξης που έχουμε σήμερα. Παραδόξως, δεν συνέβη κάτι τέτοιο, επειδή, όπως και του Τούντορ, έτσι κι η ιδέα του Μπέρντσαϊ άργησε πολύ να αξιοποιηθεί. Η διαφορά επιπλέον ήταν, πως ο Μπέρντσαϊ λησμόνησε τελείως την ιδέα του.

Το 1917, ο Μπέρντσαϊ επέστρεψε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, σταμάτησε να σκέφτεται εντελώς τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Πίσω στην πόλη είχε όσο φρέσκο φαγητό θα μπορούσε να καταναλώσει. Τα επόμενα χρόνια, ο Μπέρντσαϊ αναζήτησε νέα κατεύθυνση καριέρας. Κατέληξε στο Σύνδεσμο Αλιείας των ΗΠΑ. Εκεί μελέτησε τη βιομηχανία αλιείας. Παρακολούθησε την πορεία των τροφίμων από τις προβλήτες ως τον καταναλωτή.

Παρατήρησε ότι πολλά ψάρια χαλούσαν κι έχαναν την αξία τους μέχρι να φτάσουν στην αγορά. Ο Μπέρντσαϊ αναρωτήθηκε πώς τα ψάρια θα έφταναν στην κουζίνα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα; Κάπου εδώ επιτέλους, η ιδέα του βγήκε ξανά στην επιφάνεια. Αποφάσισε, πως το μυστικό βρισκόταν στην υπερταχεία κατάψυξη.

Ανέπτυξε μια πρακτική μέθοδο ταχείας κατάψυξης και γρήγορα κυκλοφόρησε στο εμπόριο. Ονομάστηκε πολυεπίπεδη ταχεία ψύξη, μια ιδέα, πάνω στην οποία θα βασιστεί μια ολόκληρη βιομηχανία.

Όμως, όσο λαμπρή κι αν ήταν η ιδέα του Μπέρντσαϊ, δεν μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο μόνη της. Οι ιδέες δεν λειτουργούν έτσι ακριβώς. Για να καταλήξουν να κυριαρχήσουν παντού τα κατεψυγμένα τρόφιμα, χρειάστηκε η σύγκλιση διαφόρων ιδεών που αφορούσαν την ψύξη.

 

.

 

Χταπόδι ολόκληρο καθαρισμένο 500γραμ. Ως 1000γραμ.

16.90 13.90

Το χταπόδι δεν έχει πρόσθετα ή συντηρητικά, διατηρώντας όλη τη φρεσκάδα και τη θρεπτική αξία της θάλασσας.

Επιλέγουμε μόνο τις καλύτερες ποικιλίες χταποδιού, προσέχοντας πάντα την περίοδο αλιείας.

Η ανώτερη ποιότητά του είναι αντιληπτή από τις ολοστρόγγυλες, στητές βεντούζες του και το γυαλιστερό στητό του δέρμα. Ξεχωρίζει για τη μαλακή του σάρκα και τη γεύση του ενώ ενδείκνυται για πλήθος συνταγών και τρόπων μαγειρέματος.

Το χταπόδι αποτελεί φυσική πηγή φωσφόρου, βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

Αν επιθυμείτε χταπόδι επικοινωνήστε με το κατάστημα μας για την ζύγιση του και τον υπολογισμό της αξίας του .

Χταπόδια ολόκληρα 500 ως 1000γραμ περίπου quantity
1
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
CATEGORIES Μαλάκια, Χταπόδια
TAGS ΞΥΔΑΤΟ, ΟΛΟΚΛΗΡΟ, ΣΤΙΦΑΔΟ, ΣΧΑΡΑ, ΧΤΑΠΟΔΙ, ΨΗΤΟ
SHARE

Κοκκινόψαρο Α/Κ Βόρειου Ατλαντικού 400 ως 500γραμ.

3.50

Το κοκκινόψαρο μας καταψύχεται επάνω στο πλοίο τη στιγμή που αλιεύεται, διατηρώντας αναλλοίωτη τη φυσική του φρεσκάδα, τη γεύση του κι όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Είναι ψάρι με χορταστική σάρκα και προσφέρεται για πλήθος συνταγών. Έχουμε εξασφαλίσει την άριστη ποιότητα του και  σας το προσφέρουμε ολόκληρο, χωρίς κεφάλι  για ευκολία στο μαγείρεμα.

Αν επιθυμείτε Κοκκινόψαρο που το βάρος του να είναι άνω το ενός κιλού παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για την ζύγιση του και τον υπολογισμό της αξίας του.

Προσφέρετε σε τεμάχιο 450γρ.περίπου και 650γρ μπορείτε να διαλέξετε

Γαρίδα Αργεντινής Νο 3 συσκ.500γραμ

7.90

Aπό τα παγωμένα νερά του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, έρχεται η γαρίδα Αργεντινής. Αυτές οι γαρίδες αλιεύονται στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής και χάρη στα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά έχουν γευστικό και ζουμερό κρέας που θα νομίζετε πως τρώτε αστακό. Ψύχονται άμεσα στη θάλασσα με το που θα αλιευθούν και παραμένουν κατεψυγμένες χωρίς καμία επεξεργασία μέχρι να φτάσουν στα χέρια σας διασφαλίζοντας την σταθερή και άριστη ποιότητα του προϊόντος.

Προσεκτικά επιλεγμένες για τη γευστικής τους σάρκα, κορυφαίας ποιότητας που σας ανοίγουν την όρεξη για τις πιο εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές της ζωής σας!

Όλες τις Γαρίδες σας τις προσφέρουμε ανά 500γραμ. για να αγοράσετε την ποιο ιδανική ποσότητα που σας βολεύει οι τιμές για όλα τα νούμερα είναι ανά 500γραμμάρια.

Σπανακοτυρόπιτα ταψί της Γιαγιάς

5.90 5.40

Χειροποίητη πίτα, με παραδοσιακό ζυμωτό και απόλυτα τραγανό φύλλο. Η σπανακοτυρόπιτα της γιαγιάς, με γέμιση παραδοσιακής φέτας με εκλεκτά διαλεχτά σπανάκια και μυρωδικά  είναι βέβαιο ότι θα ξετρελάνει τους οικείους σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα καμαρώνετε για την επιτυχία σας !!!!!!!

Τυρόπιτα ταψί της Γιαγιάς

5.90

Χειροποίητη πίτα, με παραδοσιακό ζυμωτό και απόλυτα τραγανό φύλλο. Η  τυρόπιτα της γιαγιάς, με γέμιση παραδοσιακής φέτας και μυζήθρας  είναι βέβαιο ότι θα ξετρελάνει τους οικείους σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα καμαρώνετε για την επιτυχία σας !!!!!!!