Μάλαμας Φρεσκοκατεψυγμένα

1- 1 1/2 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα μεγάλου μεγέθους
Αλάτι
Λίγο λάδι για το ψήσιμο
Για το λαδολέμονο :
100 ml λάδι
Χυμό από δύο λεμόνια
Λίγο αλάτι

 

καλαμάρι, χταπόδι και θράψαλο στη σχάρα | Pandespani
Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα . Απ’ το κεφάλι καθαρίζουμε  το κέντρο τους  (μια μπαλίτσα που είναι το στόμα και τα μάτια ) ενώ από το σώμα θα αφαιρέσουμε το διάφανο κόκκαλο και τα εντόσθια, προσοχή δεν κόβουμε το σώμα του καλαμαριού σε καμία περίπτωση  . Τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι πολύ καλά , τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε ελαφρά . Ζεσταίνουμε τότε την σχάρα μας σε μέτρια προς δυνατή  φωτιά και αραδιάζουμε πάνω τα καλαμάρια . Τα αφήνουμε να ψηθούν από τη μία πλευρά για 5 λεπτά περίπου (εξαρτάται από το μέγεθός τους) , τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά  και τα ψήνουμε άλλη τόση ώρα . Τα πλοκάμια χρειάζονται ακόμα λιγότερο χρόνο ψησίματος . Όταν έχουν πάρει ένα γλυκό , ρόδινο χρώμα είναι έτοιμα .   τα περιλούζουμε με το λαδολέμονο (χτυπάμε τα τρία υλικά στο σέικερ για λίγο) .
Δεν πρέπει να ξεπερνάμε το χρόνο ψησίματος γιατί τότε τα καλαμάρια σκληραίνουν και γίνονται σα λάστιχο .

Καλή επιτυχία η όρεξη είναι δεδομένη !