Μπακαλιάρος Σκορδαλιά
Μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος τηγανιτός σε κουρκούτι με μπύρα ή σόδα για αφράτο τραγανό αποτέλεσμα με μια απλή, αλλά πεντανόστιμη σκορδαλιά με πατάτα. Μια εύκολη συνταγή για ένα νόστιμο πατροπαράδοτο ελληνικό πιάτο.
Ο βακαλάος ξαρμυρισμένος στα Φρεσκοκατεψυγμένα Μάλαμα είναι εξαιρετικής ποιότητας με την εγγυημένη διασφάλιση ποιότητας και φρεσκάδας που μας διασφαλίζει ο επίπαγος. Ο πάγος που έχει το φιλέτο του βακαλάου μας δείχνει ότι όλη η διαδρομή του, ψάρεμα,φιλέταρισμα,αποθήκευση,διανομή πώληση,κουζίνα σας έγινε στην σωστή ψύξη του χωρίς την παραμικρή αλλοίωση .
Σ.Σ. Το βάρος του πάγου στο προϊόν μας έχει αφαιρεθεί από την αξία του(δεν πληρώνουμε πάγο μόνο προϊόν χωρίς τον πάγο η τιμή του θα ήταν πολλαπλάσια).
Υλικά συνταγής
- Για το μπακαλιάρο:
- 1½ κιλό βακαλάος ξαλμυρισμένος από τα Φρεσκοκατεψυγμένα Μάλαμα
- άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για το κουρκούτι:
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. τσαγιού μπύρα ή αναψυκτικό σόδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Για τη σκορδαλιά:
- 6 εως 7 πατάτες
- 4 κ.σ. ξίδι
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 5 σκελίδες σκόρδο
- Για τη σκορδαλιά:Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά με πατάτα, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες. Λιώνουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μαζί με τις πατάτες σε ένα λεκανάκι και πολτοποιούμε το μίγμα μας. Προσθέτουμε 1 με 2 κουταλάκια της σούπας ξύδι και συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο.
Προσοχή, δεν σταματάμε το χτύπημα μέχρι να βάλουμε όλο το ελαιόλαδο!Η σκορδαλιά είναι έτοιμη!
- Για το μπακαλιάρο: Εφόσον έχουμε προμηθευτή τον βακαλάο μας από τα Φρεσκοκατεψυγμένα Μάλαμα και μας τον έχουν τεμαχίσει σε κομμάτια τον βγάζουμε από την προηγούμενη σε ένα σουρωτήρι και τον βάζουμε στην συντήρηση να ξεπαγώσει φυσιολογικά. Την επόμενη ημέρα τον στεγνώνουμε σε μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί και τον αλευρώνουμε ελαφρώς.
- Για το κουρκούτι: Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε τη μπίρα ή τη σόδα και ανακατεύετε με ένα πιρούνι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να διαλυθούν τυχόν μπαλίτσες και φτιάχνετε ένα χυλό μέτριο, ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ λασπώδη. Αν βγει σφικτός προσθέτετε λίγη ακόμη μπίρα ή σόδα, ενώ αν βγει πολύ υδαρής ρίχνετε πασπαλιστά λίγο αλεύρι και ανακατεύετε έντονα. Τον αφήνετε κατά μέρος για 1 ώρα για να «ηρεμήσει».
- Για το τηγάνισμα: Βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι [η στάθμη του πρέπει να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση του σκεύους]. Το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
- Για τηγάνισμα χωρίς κουρκούτι αλευρώνουμε τον βακαλάο μας και τον βάζουμε στο καυτό λάδι από την πλευρά του δέρματος αφήνουμε για 5με 7 λεπτά και τον γυρίζουμε επίσης για 5 με 7 λεπτά και τον βγάζουμε .
- Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάτε στο κουρκούτι, τα αφήνετε στα στάξουν λίγο για να φύγει η περιττή ποσότητα και τα τοποθετείτε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε τα κομμάτια σε δύο δόσεις, για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει (όχι έντονα), και το ψαχνό του μπακαλιάρου να μαλακώσει. Στραγγίζετε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί.
Τον Καλοτηγανισμένο βακαλάο μας τον σερβίρουμε με λεμονάκι ή με την Παραδοσιακή σάλτσα σκόρδου σαβόρι !!!
Καλή σας όρεξη
Συμβουλή : Για να δούμε αν έχει κάψει το λάδι μας , τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα ή την ξύλινη κουτάλα στο κέντρο του τηγανιού και αν κάνει γύρο του φουσκαλίτσες το λάδι μας είναι έτοιμο για τηγάνισμα !!!!!!








